• Zonlicht in de tank

    Hoe snelle ontwikkelingsmethoden kunnen helpen om angsten te overwinnen ten aanzien van het aanbod elektrische auto's

  • Voetgangersbescherming vindt niet alleen plaats op de weg

    Als normen voor de bescherming van voetgangers verdergaan dan wettelijke bepalingen

  • De kern van verandering

    EDAG Light Cocoon - mogelijke paradigmaverschuiving in de mobiliteit van de toekomst

Eén keer opladen alstublieft!

Waarom de smartphone de verkeersomstandigheden verandert.

Er zijn weinig andere technische uitvindingen die ons leven de afgelopen jaren zo subtiel maar snel hebben veranderd als de smartphone. Het feit dat hij onze vaste telefoonlijn zo goed als heeft vervangen, lijkt slechts bijzaak te zijn.

De hedendaagse smartphone doet bijna alles wat we voorheen op “analoge” wijze oplosten. Het is een camera en fotoalbum, dagboek, spelconsole, grootbank, personal trainer, receptenboek, internettoegang, hifi, wegenkaart, navigatiesysteem, dienstregeling en ticketbalie, deurontgrendelingsknop, temperatuurregelknop, zoekmachine en daarnaast nog veel meer. De gebruiksmogelijkheden kennen geen grenzen dankzij apps en technische netwerken. Smartphone-gebruikers kampen echter met een beperking die nauwelijks een rol speelde toen mobiele telefoons echt alleen mobiele telefoons waren: ze zijn afhankelijk van stroomvoorziening. Tenslotte moeten apparaten die zo intensief worden gebruikt nu eenmaal vaker worden opgeladen. 

Van de smartphone naar de auto, naar de stroomvoorziening

Ook al lijkt deze verbinding aanvankelijk gedurfd, EDAG zit vol innovatieve gedrevenheid om een brug te slaan tussen de smartphone, de auto en de stroomvoorziening, en andersom. Met twee kenniscentra die zich uitsluitend bezighouden met de onderwerpen elektrische mobiliteit  en auto-IT/connectiviteit  en hun desbetreffende missie. De centra proberen de problemen waarmee de auto-industrie vandaag de dag wordt geconfronteerd op te lossen. Dit doen ze door middel van doelgerichte, deels onafhankelijke en deels project gerelateerde voorbereidende ontwikkelingswerkzaamheden. Ze werken hierbij nauw samen met de onderzoeksafdeling. De focus ligt daarbij op de invoering van deze innovatieve onderwerpen in ons alledaagse leven.

De mobiliteitsomslag is een oplaadkwestie

Maar wat is precies de link met onze smartphones? Het begint allemaal met opladen! Alternatieve motoren en vooral elektrische mobiliteit hebben zonder twijfel de toekomst. De invoering lijkt echter traag te verlopen op dit moment. In ieder geval voelt het alsof er meer elektrische voertuigen op de weg zouden kunnen zijn, omdat de technologie al bestaat. Het feit dat de “mobiliteitsomslag” zich nogal voorzichtig ontwikkelt, heeft vooral te maken met het gebrek aan en nog niet gestandaardiseerde infrastructuur. Uiteindelijk moeten bestuurders van een elektrisch voertuig deze toch ergens kunnen opladen. En dit geldt niet alleen voor hun garage thuis, maar voor overal waar ze elektriciteit nodig hebben. “De sector hanteert twee benaderingen op dit moment”, vertelt Heiko Herchet, Auto-IT en E-mobiliteits-expert bij EDAG. “Een mogelijke oplossing is het langzaam opladen via de beschikbare, maar wisselende, landelijke huishoudelijke stopcontacten. Een andere oplossing is de ontwikkeling van een volkomen nieuwe, snelle oplaadmogelijkheid. De twee oplossingen sluiten elkaar niet uit, maar moeten worden geoptimaliseerd of weloverwogen. Het gaat om elektriciteit en dus uiteindelijk om veiligheid. En veiligheid dient te worden gegarandeerd als mensen hun auto's opladen.” Het EDAG-kenniscentrum voor elektrische mobiliteit werkt momenteel niet alleen aan dergelijke standaarden en de daarmee gepaarde veiligheidsaspecten, maar tracht ook alvast rekening te houden met nieuwe ontwikkelingen, zoals draadloos opladen. Het doel is om deze benaderingen gereed te maken voor productie en tegelijkertijd de mogelijke synergiën en voordelen van standaardisatie te benadrukken om een brug te slaan tussen de energiesector en voertuigfabrikanten.

De invloed van IT in de auto en connectiviteit op elektrische mobiliteit

Hoewel de vergelijking met de smartphone vergezocht is op het gebied van opladen, toont het veel overeenkomsten op het gebied van netwerken. Niet voor niets werken de twee kenniscentra nauw samen aan visies die de smartphone, elektrische motoren en toekomstige mobiliteit samenbrengen. Ten eerste zou de smartphone moeten helpen bij het zoeken naar en reserveren van oplaadstations voor het voertuig. Dit is logisch, omdat deze dienst nieuwe businessmodellen kan produceren die de integratie van elektrische mobiliteit in ons alledaagse leven aantrekkelijker kunnen maken voor aanbieders in de energie- en autosector. Ten tweede denken we al aan de stedelijke trend van intermodaal verkeer. Dit verwijst naar het gebruik van verschillende vervoersmiddelen voor transport of, simpel gezegd, onafhankelijkheid van de auto. We kunnen vooral constateren dat de smartphone het gebruik van vervoer in grote steden heeft veranderd. Taxidiensten via de app, combinaties van bus- en treinvervoer met huur- en carpoolauto's en zelfs deelauto's en -fietsen zijn al werkelijkheid in stedelijke gebieden. Deze gemeenschappelijke mobiliteit stelt de stedelijke infrastructuur en de aanbieders en fabrikanten voor een nieuwe uitdaging. Hoe zit het met de parkeersituatie, waar kan het voertuig worden voorzien van brandstof en worden opgeladen en vooral: hoe zijn deze systemen en aanbieders met elkaar verbonden? Deze vragen worden behandeld in het innovatienetwerk. De politiek, industrie, wetenschap, stedelijke planners, energieleveranciers en ondernemers worden hierbij betrokken. Het EDAG-kenniscentrum heeft een aantal jaren geleden al bewezen het “EDAG LightCarSharing”-idee oplossingen biedt. Dit is een voertuig afgestemd op de carpoolbehoeften. Het dient als voorstel voor de ontwikkeling van nieuwe concepten en hun integratie in toekomstige stedelijke transportscenario's.

Binnenkort geen overbodige gimmicks meer

Of en hoe deze ontwikkelingen en ideeën zullen worden uitgevoerd, is op dit moment nog onduidelijk. Het enige wat vaststaat is dat ons leven en mobiliteitsgedrag aan het veranderen is. Dit is het gevolg van netwerken, nieuwe technologieën en smartphones. Apps voor voertuigen zijn nog steeds slechts leuke gadgets om muziek mee af te spelen of de deursloten of toeter mee te bedienen. De smartphone heeft ons leven in vele opzichten ingrijpend veranderd en is een vanzelfsprekend apparaat geworden voor miljoenen mensen. Zo zal het ook mobiliteit, onze vervoerspatronen en niet te vergeten het verkeer zelf veranderen. Het is slechts een kwestie van tijd. En de goede ideeën, waaraan bej EDAG aan gewerkt wordt.