• Zonlicht in de tank

    Hoe snelle ontwikkelingsmethoden kunnen helpen om angsten te overwinnen ten aanzien van het aanbod elektrische auto's

  • Voetgangersbescherming vindt niet alleen plaats op de weg

    Als normen voor de bescherming van voetgangers verdergaan dan wettelijke bepalingen

  • De kern van verandering

    EDAG Light Cocoon - mogelijke paradigmaverschuiving in de mobiliteit van de toekomst

Stage bij EDAG Netherlands en winnaar van de Renault Design Award 2017

De tijd schiet voorbij! Het is al weer een maand geleden dat ik bij EDAG Netherlands mijn stage afsloot. Mijn naam is Evita Goettsch, 21 jaar en ik ben student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Aangezien ik graag “auto ontwerper” wil worden vond ik het belangrijk om in deze sector stage te gaan lopen. Ik was erg benieuwd hoe het zou zijn bij een ontwerpbureau die zich focust op automotive projecten en of ik deze mannenwereld aan zou kunnen, maar vooral: leuk zou vinden. Daarom heb ik in mijn bachelor eindproject nog even uitgesteld om bij EDAG als ontwerper aan de gang te gaan. Tijdens mijn stage in Helmond heb ik ook meegedaan aan de Renault Design Award 2017! Een hele leuke en drukke combinatie. 

Wat heb ik gedaan bij EDAG?

Tijdens mijn stage bij EDAG heb ik mij gefocust op het ontwerpen en het creëren van een visie voor het interieur van de elektrische transport auto  (EDV-project). Ik heb ingezoomd op de gebruiker en de ervaringen die gebruikers nu hebben in soortgelijke transportauto’s. Er kwam naar boven dat het ontzettend stressvol is, de gebruiker de controle mist en alle fouten op de chauffeur worden geuit. Daarom was het startpunt ook om de chauffeur comfort, begrip en waardering te geven. De manier om deze gevoelens te verwezenlijken is door iets dicht bij de natuur te houden, het niet ingewikkeld te maken en samenwerking te creëren.

Uiteindelijk heb ik een intuïtieve indeling bedacht waarbij informatie op een duidelijke en gestructureerde manier wordt weergegeven. In het dashboard/middenconsole zitten 3 lagen; Drive, Work en Personal. In de Drive laag wordt alle informatie getoond die te maken heeft met het rijden. Dit is het midden van de auto. Daaromheen zit de laag Work. Op deze laag wordt alle informatie over het bezorgen getoond. De navigatie en afleverplanning staan hierop. De laatste laag zit aan de buitenkant en is de Personal laag. Hier kun je persoonlijke instellingen en persoonlijke opbergruimte vinden. In de afbeelding hierboven staat wat duidelijker aangegeven hoe dat er uitziet. Daarnaast heb ik mij ook bezig gehouden met de informatie die getoond wordt, waar en hoe dat gebeurt.

Ik heb van deze stage ontzettend veel geleerd. Van tevoren dacht ik veel meer tastbare skills te leren maar uiteindelijk heb ik veel meer niet-tastbare skills geleerd. Hoe je jezelf presenteert, hoe de bedrijfscultuur in elkaar zit, wat je sterke en zwakke punten zijn en ik heb een masterkeuze kunnen maken. Ontzettend waardevol dus, omdat je deze skills niet kan leren op een universiteit.

Renault Design Award

Ondanks het drukke programma in Helmond heb ik met Ilse van Zeumeren (ook student Industrieel Ontwerpen) een leuk project voor Renault kunnen neerzetten. 6 TU-delft teams gingen de strijd aan en ontwierpen een vision auto voor 2030 binnen een levensfase. Wij kozen voor het thema: Love, de eerste levensfase. Wij hebben een eenpersoons auto gecreëerd, geïnspireerd op de belichaming van een vrouw, zacht en praktisch van binnen, hard en sexy van buiten. Daarnaast is de auto asymmetrisch; want personen zijn ook niet perfect. De auto heeft verschillende modi (Preparing, Reset en Social Mode) die passen bij de activiteit die je wil doen in de auto. In de Social Mode kun je koppelen met anderen om zo onderweg mensen te leren kennen. In deze link zijn alle filmpjes terug te vinden.

Het harde werk heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen en wij hebben de Award in ontvangst mogen nemen! Week 05-2018 gaan we op bezoek bij het Technocentre Renault in Parijs om daar een korte stage te lopen!

Bedankt EDAG Netherlands B.V voor de stage, de ervaringen die ik heb opgedaan en ook de mogelijkheid en tijd die ik kreeg om deel te nemen aan de Renault Design Award.

Wellicht zien jullie mij in de toekomst weer terug!