• De kern van verandering

  EDAG Light Cocoon - mogelijke paradigmaverschuiving in de mobiliteit van de toekomst

 • Zonlicht in de tank

  Hoe snelle ontwikkelingsmethoden kunnen helpen om angsten te overwinnen ten aanzien van het aanbod elektrische auto's

 • Additive manufacturing (3D-printen)

  Hoe de “EDAG Genesis” de autowereld volledig op z'n kop zette

 • Één keer opladen alstublieft!

  Waarom de smartphone de verkeersomstandigheden verandert

Lichtgewichtbouw

Niet alleen beter, maar ook lichter

De continue verbetering van lichtgewicht bouwmethoden voor voertuigen is een strategisch belangrijk onderwerp in de auto-industrie. Lichtgewichtbouw kan op meerdere manieren worden gerealiseerd. Het is een technologisch diverse en extreem interdisciplinaire ontwikkelingsmethode. Een methode waar EDAG uitvoerig mee bekend is en waar we perfect voor zijn uitgerust, omdat we een gesloten procesketen hebben.

Het spectrum aan lichtgewicht technologieën waar we mee werken, varieert van multi- materiaal systemen tot energiezuinige en betaalbare lichtgewicht constructie methoden. Van race- tot premiumsegment en speciale oplossingen voor elektrische mobiliteit tot traditionele serieproductie. 

Lichtgewicht in voertuigontwikkeling zit in de lift. Voor het eerst in decennia is het mogelijk om de “gewicht spiraal” te doorbreken. We kunnen een aantal aspecten aanwijzen als drijvende kracht achter de hedendaagse lichtgewichtbouw. Niet alleen de ambitieuze streefgewichten die vanaf 2020 gelden, maar ook de lancering van een scala aan elektrische voertuigen waarvoor het noodzakelijk is manieren te vinden om te gaan met veranderingen ten aanzien van gewichtsverdeling en belastingspaden.

Bij EDAG concentreren we ons op iedere denkbare strategie voor de auto, ongeacht welke strategieën de fabrikanten en leveranciers zelf toepassen:

 • Stalen lichtgewichtconstructie met innovatieve staalkwaliteiten en intelligente halffabricaten.
 • Lichte metalen oplossingen in gegoten metaal en/of staalplaten.
 • Vezelcomposieteigenschappen
 • Technische procedures, verbindingstechnologie, ontwikkelingsmethoden.
 • Strategieën, concepten en prototypes voor nieuwe technologieën.

We zijn ervan overtuigd dat er in de nabije toekomst meerdere oplossingen voor de lichtgewicht auto zullen bestaan. Ieder materiaal moet optimaal functioneren en concrete voordelen opleveren voor de applicatie waarbinnen het wordt gebruikt. Onze expertise wordt iedere dag bewezen in ons competentiecentrum voor lichtgewichtbouw, materialen en technologie. Het maakt niet uit of u interesse heeft in massaproducten, premium of commerciële voertuigen: voor lichtgewichtbouw bent u bij ons aan het juiste adres.